diumenge, 25 d’abril del 2010

Els Grups segons els estudiosos Sociomètrics

És un fet comú en Psicologia Social i Sociologia que tota persona ocupa una sèrie de rols que, almenys en certa mesura, li són imposats socialment.
Aquests rols porten associades unes conductes i unes expectatives en els altres amb els quals interactua la persona.
Per aquest motiu hi ha qui diu que parlar o analitzar a una persona que està en el grup de forma individual és un error, l'hem d'observar i entendre amb les ulleres del grup.

Segons Moreno dins de l'Orientació Sociomètrica:
Els grups són unes estructures que es mantenen gràcies a unes forces que depenen d’unes lleis:

- Llei Sociogenètica. Totes les estructures grupals son diferents perquè evolucionen. Per selecció natural. Sobreviuen els grups que doten als seus components de més capacitat per adaptar-se a la societat.

- Llei Sociodinàmica. Quant més contacte tinguem amb els altres components del grup, més estabilitat li donarem a aquest. Si és més estable, també ho serà el paper que hi jugarem.

- Llei Gravitació Social. Ens atreuen i repel•leixen conductes positives o negatives, tant dins del grup com entre grups.

Com interpretem això en les nostres vides?
El grup sigui escollit (amics) o imposat (família, feina) ens ha de cobrir unes necessitats i aportar uns valors, sinó el nostre descontent és evident.
Per a assolir el nivell de confiança necessari per ser un grup madur hem de tenir espais comuns de trobada, en el cas de les feines: reunions on se'ns permeti participar, trobades, etc
I òbviament a qui no li agraden unes bones paraules, que ens tractin bé i que ens diguin que és el que hem fet bé?
 
No tothom gaudeix d'aquetes conductes al seu entorn, potser hem de ser nosaltres els primers en començar a fer-ho...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada