diumenge, 4 de juliol del 2010

Article Juliol 2010 (tercera part Treball Sota Pressió)

Si al juny parlàvem de la importància de la gestió del temps per a reduir les conseqüències negatives dels factors de pressió a la nostra vida, avui incidirem en un element clau com l’actitud. El punt de vista que mantinguem serà clau, si aquest és relaxat i positiu pot ajudar-nos a valorar el que està succeint de forma més objectiva.
Si no treballem habitualment les nostres emocions podem arribar a oblidar que hi són i que ens afectaran al nostre comportament.

És molt important aprendre a alliberar tota la tensió acumulada durant el dia. Com ho podem fer? massatges, una respiració adequada i tècniques de relaxació...
Si tenim, el que experts anomenen, respiració superficial no ens oxigenarem tot el que precisem i el nostre cos necessitarà aire, que aconseguirà badallant i sospirant, acompanyants clàssics de l’esgotament. Com contrarestem aquesta mancança? la forma més fàcil és sospirant de forma voluntària i fent respiracions lentes i controlades. Així ens obliguem a sentir el propi ritme que ens ajuda a una millor concentració i relaxació.

A l’actitud positiva també l’acompanya el bon humor. Baixem tensió arterial, reduïm estrès i activem sistema immunològic com alguns anticossos i proteïnes. Tots hem sentit a parlar de les endorfines i el seu poder de benestar.
Pensem, qui ens fa riure? què aconseguim fent riure? Tot són efectes positius ens hem d’envoltar d’aquesta atmosfera.

Seguint amb els elements de treball sota pressió, un aspecte que cal tenir controlat és el desequilibri que pot arribar a establir-se entre la feina i la vida familiar.

No saber separar el nostre rol, responsabilitats i obligacions professionals de la nostra vida personal, pot originar conflictes personals amb un mateix com sentiments de culpa, d'incomprensió... Ens hem de fer un plantejament!
Mecanismes de reforç molt bons són crear una xarxa d'amics i companys de feina on hi trobarem suport social. Aquest suport pot ser instrumental, rebre ajuda pràctica quan ens cal, o emocional. Tot serà benvingut.

Si hem parlat del bon humor també direm que per assolir aquests factors la comunicació és vital. Haurem d’aprendre a gestionar els conflictes ja que en moments de tensió no ens comportem igual que quan estem relaxats i fem més patents les diferències entre persones (veure articles resolució conflictes)

Saber treballar en equip, compartir objectius i obligacions, unir esforços, assumir les diferències, ens ajudaran a percebre la pressió i la tensió de manera diferents i trobar els aspectes més enriquidors per a nosaltres i veure les situacions difícils com un procés enriquidor de desenvolupament personal i de mantenir-nos vius i actius dins la societat.
 
Per acabar aquesta sèrie d’articles de treball sota pressió volem recordar que l’autoconeixement forma part d’una manera molt activa del nostre benestar psicològic i volem defensar que una petita part d’estrès a la nostra vida ens va bé per mantenir-nos actius i ser creatius

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada