dimecres, 1 de desembre del 2010

Article NOVEMBRE: LE PERSONES CREATIVES III

Per finalitzar la nostra sèrie d'articles dedicats a la creativitat us parlarem del pensament /Janusià/. Aquest tipus de pensament va ser descrit pel psiquiatre Albert Rothenberg i li va donar aquest nom a partir del déu romà Jano. A aquest déu se'l sol representar amb dues cares que miren a costats oposats.

El pensament/Janusià /té la particularitat de concebir de manera simultània dues imatges, conceptes o idees antagòniques (totalment contradictòries). Aquest tipus de pensament sol estar present en el món oníric (en els nostres somnis) quan integrem idees en un mateix somni de manera totalment aleatòria. De tota manera, el pensament /Janusià /segueix processos lògics propis del pensament conscient.

Aquest tipus de pensament va ser altament utilitzat per genis com Einstein i, a més, és important en la generació d'estratègies empresarials. Ambtot, aquest tipus de pensament només es pot dur a terme si es té certa tolerància a la paradoxa i allò que, "lògicament" no pot ser possible.
La manera més directe d'aplicar-lo és preguntar-se: "què és allò totalment oposat a això?" I aleshores intentar d'imaginar els dos conceptes oposats i integrar-los de manera que se'n generi un tercer diferent als anteriors.

Podeu també observar l'aplicació d'aquesta tècnica en pel.lícules com La vida es bella (Benini, 1997) en què s'integra la crueltat d'una situació tan límit com els camps de concentració nazi amb el poder del positivisme i l'humor.

Per finalitzar aquesta sèrie d'articles escrits per F.O.C. dedicats a la creativitat, només us volem transmetre la nostra passió per aquest concepte i la fascinació que el mateix pot suscitar si l'investiguem i el practiquem dia a dia.

Us animeu?


_________________________________________________________________________________

Para finalizar nuestra serie de artículos dedicados a la creatividad os hablaremos del pensamiento /*Janusiano/. Este tipo de pensamiento fue descrito por el psiquiatra Albert Rothenberg y le dio este nombre a partir del dios romano *Jano. A este dios se lo suele representar con dos caras que miran a lados opuestos.


El pensamiento/*Janusiano /tiene la particularidad de concebir de manera simultánea dos imágenes, conceptos o ideas antagónicas (totalmente contradictorias). Este tipo de pensamiento solo estar presente en el mundo onírico (en nuestros sueños) cuando integramos ideas en un mismo sueño de manera totalmente aleatoria. De todas maneras, el pensamiento /*Janusiano /sigue procesos lógicos propios del pensamiento consciente.

Este tipo de pensamiento fue altamente utilizado por genios como Einstein y, además, es importante en la generación de estrategias empresariales. Con todo esto, este tipo de pensamiento sólo se puede llevar a cabo si se tiene cierta tolerancia a la paradoja y aquello que, "lógicamente" no puede ser posible.

La manera más directo de aplicarlo es preguntarse: "¿qué es aquello totalmente opuesto a esto?" Y entonces intentar de imaginar los dos conceptos opuestos e integrarlos de forma que se genere un tercero diferente a los anteriores.

Podéis también observar la aplicación de esta técnica en películas como La vida se bella (*Benini, 1997) en que se integra la crueldad de una situación tan límite como los campos de concentración nazi con el poder del positivismo y el humor.

Para finalizar esta serie de artículos escritos por F.O.C. dedicados a la creatividad, sólo os queremos transmitir nuestra pasión por este concepto y la fascinación que el mismo puede suscitar si lo investigamos y lo practicamos día a día.

¿Os animáis?



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada