divendres, 28 de gener del 2011

Ahir de bon matí vam assistir al primer Network@CINC de l’any: “Alternativas ante la crisis”

Vam començar a arribar cap a les 8.30h tot de persones amb professions i idees força diferents però amb un punt d’unió molt clar, ganes d’escoltar i aprendre del nostre entorn.

      Antoni Oliva del 22@Network va obrir la sessió presentant-nos al primer ponent i així es van anar desenvolupant les 3 xerrades previstes de les que vam aprendre força i on vam veure que 3 estils diferents transmeten igualment temes importants i que poden interessar a tothom.

      Carlos Aristizábal de l’Assessoria Aristizabal apart de recomanar-nos alguns articles aclaridors sobre l’economia global i local i les alternatives de la societat occidental com “Décadas Emergentes” de Javier Santico ens va explorar la realitat actual d’una forma directa.

Vam aprendre que cada cop hi haurà més classe mitja al món (parlant dels països orientals que estan desenvolupant les seves forces ràpidament) aquesta futura classe mitja està seguint el patró de consum occidental, que denoten el que s’anomena Patró "i" de valors: irresponsabilitats, irracionalitat...

Els canvis que es volen fer segueixen sent especulatius i ens hem de plantejar que totes les persones en som responsables. Un exemple molt senzill, si acceptem comprar més barat hem d’acceptar treballar més i cobrar menys ja que tota acció té una reacció. Estem preparats per a les conseqüències dels nostres actes? Com a col•lectiu hem d’acceptar la pobresa com a una oportunitat de canvi que ens “obligarà” a seguir totes aquestes paraules que sentim ara: re inventar-nos, innovar...

ÉS EL CANVI DE SOCIETAT ANALÒGICA A SOCIETAT DIGITAL

...i això comporta un canvi de paradigma, o sigui els valors ja esmentats i tenint molt present que vivim en un món de recursos limitats.

A F.O.C. compartim intensament que alguns aspectes interessants d’aquest nou paradigma i que hem de treballar la societat (o sigui tots nosaltres), cadascú al nostre nivell (edat, professió, zona geogràfica on vivim...) són aspectes d’Intel•ligència Col•lectiva. És un segon esgraó de la Intel•ligència Emocional tan i tan famosa en la darrera dècada. Aquesta es dirigeix a millorar les nostres habilitats comunicatives i de comprensió, és una competència clarament social. La Intel•ligència Col•lectiva requereix encara més d’una visió global i sobretot comunitària. No ens hem de basar en tenir un bon líder que ens coordini cap a bons objectius, hem d’implicar-nos tots i motivar-nos a que el bé de tothom és el nostre bé i així trobarem la manera d’actuar.

Les crisis del 73 i del 79 eren polítiques, van sorgir arrel d’unes decisions preses i quan s’havien d’acabar ho van fer. La crisi actual és econòmica, i és inevitable si no fem canvis de base. Alguns aspectes que ens venen al cap:

- Ser més competitius com a professionals

- Enfortir el nivell local

- Regular amb criteris ètics el sector financer

- Formar a la població amb un sentit crític constructiu



En definitiva VIURE EN COMUNITAT I PER A LA COMUNITAT i implicar al discurs polític en tota aquesta acceptació de la nova realitat que hem de cercar activament o no canviaran les nostres circumstàncies.

      En Segon lloc en Mikah de Waart (http://mikah.es/) d’una manera molt pràctica ens va fer arriba la idea de que per a millorar els nostres negocis bàsicament hi ha 3 possibles estratègies clàssiques a seguir:
- Diversificar clients

- Abaratir despeses

- Augmentar preus

Tot amb els seus aspectes positius i per millorar.

Un cop cadascú dels assistents va fer la seva elecció..., us imagineu quina va ser la nostra? Vam treballar sobre un Mapa Mental (ja comentat en altres ocasions per F.O.C.) per a adquirir noves idees.

La manera d’estimular la creativitat en aquell moment (sense tenir colors al voltant ni altres recursos per a fer-ho menys racional) va ser exercitar-nos a fer cops a les nostres mans (cosa que li va semblar a alguns ridícula) i així vam trencar rigideses i amb la inèrcia ens vam posar a treballar individualment.

Gràcies a ell també vam intercanviar targetes entre els assistents on vam poder observar els diferents estils; qui en duia de qui no, qui s’aixecava i qui no, qui intercanviar també amb els conferenciants i qui no, qui s’excusava i qui donava noves idees...

     I finalment, Ramón Jerez Coordinador de projectes en 22@Network ens va plantejar les opcions RCNetwork per a les empreses. Entre d’altres temes ens va esmentar el projecte de voluntariat al 22@ i ens van convidar a visitar http://www.22network.net/index.php?id=rsnetwork
per a veure més detalls de la tasca feta i futura a nivell local





En definitiva vam aprendre molt, vam fer força contactes i vam estar esmorzant molt a gust i a les 11h vam marxar amb la sensació de que si que podem canviar el món.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada