dilluns, 2 de maig del 2011

Article Maig: COMUNICACIÓ : Consulto els mapes abans de comunicar-me?

Un famós defensor de les Habilitats Comunicatives lligades al funcionament cerebral i les connexions neuronals explicava:


Això es tradueix en :
-tenir objectius realistes i treballar la flexibilitat i atenció al detall i les oportunitats que passen al nostre costat. Aspectes comuns en tot procés de Coaching.

Si l’altre dia aprofundíem en com dur a la pràctica l’Empatia dins de la Comunicació, avui us volem presentar els Mapes Mentals. Les persones tendim a construir la nostra propia realitat a base del que percebem i experimentem. Que té de peculiar aquest fet? Doncs que cada persona com si d’una pel·lícula es tractés, té la seva propia versió.
Les nostres creences fan que ho veiem d'una forma i d'un color determinats que ens marquen les ulleres que ens posem, i que ens costi molt creure que pot ser diferent. Les creences no tenen per què ser lógiques, ens han de quadrar i donar una explicació. Amb això en tenim prou i les incorporem a la nostra vida. D' aquí surten les generalitzacions i simplificacions de la realitat i ja no ens parem a jutjar cada situació com si fos nova, treiem les nostres pròpies conclusions i nosaltres mateixos ens donem la resposta a tot.
Si ho enfoquem cap a la comunicació, trobem una clara relació. Tot aquest procés ideat per a facilitar-nos la supervivència es pot girar en contra nostre. Què passa si no acabem d'escoltar a una persona quan estem conversant? Què pot ocórrer si donem per sentat els motius d'acció de la gent?
Tothom trobaria fets incòmodes que poden dur a una mala comunicació!

Així doncs hem de treballar per a que els Mapes Mentals que totes les persones tenim tan intel·ligentment programats al nostre cervell siguin només una eïna i no manin en les nostres decisions.
Com ho fem?
Recordant en tot moment:
- respectar el torn de paraula
- preguntar el per què de les coses
- argumentar les nostres pròpies accions i opinions
i en general mantenir una ment oberta a altres opinions.

A F.O.C. ens agrada dir que si treballem cap a una Comunicació Comprensiva, molts altres factors s'harmonitzen amb ella i tot sembla més fàcil de treballar. No oblidem la Psicologia Positiva per a la qual treballem activament.

Així doncs quan volguem dir, tinc raó en això o en allò, ens podríem decantar més per dir: dins del meu món penso que això té lògica, i en el teu?

A l'article del mes següent seguirem parlant d'aspectes bàsics de la Comunicació.
Tota aquella persona que estigui interessada en entrenar-se en millorar les seves habilitats comunicatives en general o vulgui sessions individuals per a treballar sobre com resultar interessant en un Networking, pot trobar-nos a info@foc-web.com






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada