dijous, 28 de juny del 2012

Assistim a la Jornada sobre l'impacte de les noves tecnologies en els adolescents i joves


Amb l'objectiu d'afavorir el coneixement sobre la relació entre les TIC (Tecnologies de la Informació i de la Comunicació) i els Adolescents i Joves un divendres al matí al Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya, va començar la jornada esmentada.
Les conferències van ser diverses i amb diversos estils també, de la nostra experiència amb el món del lleure i l'educació, a F.O.C. ens va agradar sentir certes opinons d'un tema tan nou que no sabem ni per on començar.
A continuació us deixem amb un breu resum per a que pogueu donar voltes al tema i observar la societat amb uns ulls de canvi.


Font: viadescape.com
"TIC i Joventut: Addicció, pèrdua de temps o futur?" a càrrec de Xavier Carbonell. CAS Garbinent.
Taula Prevenció-Investigació (entrevista 2010 a La Vanguardia: http://www.lavanguardia.com/internet/20100215/53886499865/xavier-carbonell-las-adicciones-a-las-nuevas-tecnologias-y-a-las-drogas-son-comparables-psicologic.html) (entrevista 2010 a El País: http://elpais.com/diario/2010/05/27/ciberpais/1274927065_850215.html) (entrevista 2010 a Mensalus: http://www.mensalus.es/blog/adiccion-a-las-nuevas-tecnologias-entrevista-al-doctor-en-psicologia-xavier-carbonell-sanchez/)

Quan parlem de TIC hem de parar esment en que se'ns obren noves maneres de treballar, aprendre i diversió dins de la societat.
Molts cops ens preguntem si l'addicció a l'alcohol, la nicotina, la cocaïna....són les mateixes addiccions que quan parlem de noves tecnologies.

La pregunta directa és, les conductes quotidianes són addictives? al principi de qualsevol tema sempre hi ha una alarma social, ja va dir Allport que la ràdio provoca addició. Habitualment les notícies són sensacionalistes i alarmistes, Amb tot això el que fem és crear una Construcció Social i una profecia d'autocumpliment sobre com percebem les TIC. Ens arribem a autodiagnosticar o diagnostiquem a la gent jove que tenim més aprop, pel que generem demandes d'ajuda i ens justifiquem per a fer-ho.
Popularment també confonem addició primària (que seria a internet) amb addició secundària (que seria dins internet, a jocs que hi puc trobar per exemple) 
Inclús podem arribar a pensar que seria el símptoma a altres trastorns de l'eix I i II del DSM.
Pel que és important no confondre dependència de les tecnologies (les faig servir sempre per què hi són ) a l'addicció a les tecnologies. Això ens passa als que som immigrants digitals, els adolescents i joves en són nadius i ho veuen molt clar.

Per a que sigui addicció ha de seguir certs criteris diagnòstics, prenem pel cas els de Goldberg:
Un patrón desadaptativo de uso de Internet, que conlleva un deterioro o malestar clínicamente significativo, expresado por tres o más de los items siguientes en algún momento de un periodo continuado de 12 meses:
1) Tolerancia, definida por cualquiera de los siguientes:
  • Una necesidad de incrementar notablemente la cantidad de tiempo en Internet para lograr satisfacción.
  • Notable disminución de los efectos con el uso continuado de la misma cantidad de tiempo en Internet.
2) Abstinencia, manifestado por cualquiera de los siguientes:
  1. El característico síndrome de abstinencia:
    • Cesación o reducción de un uso de Internet que ha sido grande y prolongado
    • Dos o más de los siguientes, desarrollados algunos días durante un mes antes: Agitación psicomotora Ansiedad
      Pensamientos obsesivos acerca de lo que estará sucediendo en Internet
      Fantasías o sueños a cerca de Internet
      Movimientos de tecleo voluntarios o involuntarios
      Los síntomas causan malestar o deterioro en el áreas social, laboral u otra área importante de funcionamiento.
  2. El uso de Internet o un servicio similar esta dirigido a aliviar o evitar los síntomas de la abstinencia.
3) Se accede a Internet con más frecuencia o por periodos más largos de lo que inicialmente se pretendía.
4) Deseo persistente o esfuerzos infructuosos de controlar o interrumpir el uso de Internet.
5) Se emplea mucho tiempo en actividades relacionadas al uso de Internet (P.Ej., comprando libros sobre Internet, probando nuevos navegadores, indagando proveedores de Internet, organizando fichero o descargando materiales).
6) Actividades sociales, ocupacionales o recreativas se dejan o reducen a causa del uso de Internet.
7) Internet se continúa usando Internet un pesar de saber que se tiene un persistente o recurrente problema físico, social, ocupacional o psicológico que parece ser causado o exacerbado por el uso de Internet (privación de sueño, dificultades maritales, llegar tarde a las citas por las mañanas, abandono de los deberes profesionales, o sentimientos de abandono de personas significativas). dono de personas significativas).
(font http://www.psicologia-online.com/colaboradores/nacho/ainternet.htm)

Font: F.O.C.
Lús d'internet en general es basa en:
- informació
- comunicació
- comunicació amb alteració de la identitat (xats, jocs en línia...) 
aquesta darrera opció és la que pot generar addició, com m'agradaria ser dut a la pràctica.
Habitualment amb l'edat s'hauria de reduir l'ús compulsiu i professionalitzar-lo.

També hi ha un altre punt important que ens hem de plantejar: potser la gent jove que ara està al facebook i al joc en xarxa, s'està entrenant per a feines o escenaris de treball que encara no existeixen.

(continuarem amb les següents exposicions:
  • Grups Psicoeducatius per l'ús saludable d'internet i noves tecnologies. A càrrec de Santi Bertomeu. Hospital de dia Infanto-Juvenil. Hospital clínic.
  • Tipologies d'adolescents i joves adictes a les TIC.A càrrec de Josep Matalí . Unitat de Conductes Addictives de l'Adolescent. Hospital de sant Joan de Déu. )

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada